Опубліковано

Що можна посадити у вересні

     Китайська капуста ( пак-чой). Не дивлячись на те, що пак-чой є найближчою родичкою звичної білокачанної капусти, вона відрізняється від неї практично у всьому. По-перше Пак-чой набагато менш вимоглива до якості грунту, для неї цілком підійде середньо – або малоудобренна земля. По-друге, ця китайська капуста не утворює головок, тому її часто сприймають як екзотичну зелень або салатний овоч. У третіх, капуста пак-чой – скоростиглий сорт, після висадки на грядку вона готова до вживання вже через 25-30 днів. Тому вона користується величезним успіхом в азіатських країнах, теплий клімат яких дозволяє здійснювати вирощування пак-чой кілька разів за сезон.

Але головна особливість цієї капусти – це високий вміст в ній дуже корисною амінокислоти – лізину, який міститься в цьому овочі у великій кількості. Ще однією перевагою цієї капусти є наявність в ній вітамінів А, В1 і В2, РР і С у високій концентрації. Важливо й наявність у ній заліза, лимонної кислоти, фосфору, калію і магнію. Існують два основних види китайської капусти пак-чой: один – з темно-зеленим листям і білими черешками, а другий – повністю світло-зелений.

   Шпинат  додають до салатів, готують супи і, навіть, десерти. У шпинаті є білки, вуглеводи і навіть жири: насичені та ненасичені жирні кислоти, клітковина, крохмаль; вітаміни А, Е, С, Н, К, РР, багато вітамінів групи В, бета-каротин; кальцій, магній, натрій, калій, фосфор, залізо, цинк, мідь, марганець, селен. В листях шпинату дуже багато білка: більше його лише у бобових – молодій квасолі та зеленому горошку. Такі важливі вітаміни як А і С, в шпинаті відзначаються стійкістю до температурних впливів – вони зберігаються при тепловій обробці. В складі інших овочів також багато корисних речовин, проте така велика кількість вітамінів та мінералів як у шпинаті зустрічається дуже рідко, тому не варто недооцінювати користь цього овоча. Шпинат любить прохолоду і короткий світловий день, оптимальна температура росту – 15-19°С. Любить рясний полив. Збирати врожай можна, залежно від сорту, через 30-50 днів після посіву.

 Рукола має легкий гіркуватий гірчичний відтінок, який надає будь-якій страві пікантності. Багато людей, відчувши цей смак один раз, не можуть його забути. А, дізнавшись, чим корисна рукола, стають її шанувальниками назавжди. Рукола – вона ж індау, ерука, рокет – як би не називали цю рослину, менш корисною для здоров’я вона не стане.
Рукола містить велику кількість вітамінів і корисних речовин. Це такі мікроелементи як залізо, мідь, марганець, селен, цинк; макроелементи: калій, магній, кальцій, фосфор, натрій; вітаміни: В1 – В6, В9, А, С, Е, К. В молодих стеблах рослини міститься багато йоду. Рукола корисна для людей, котрі хворіють на венозну недостатність та підвищений артеріальний тиск.

Завдяки великому вмісту вітамінів, макро- і мікроелементів, рукола виступає великим енергетиком. Вона швидко приводить в тонус організм, підвищує працездатність, нормалізує водно-сольовий баланс і попереджає розвиток онкологічних захворювань. При цьому енергетична цінність рослини досить низька – 26 ккал на 100 г. Корисні властивості руколи разом з низькою калорійністю, роблять цю рослину незамінною для тих, хто хоче повернути чи зберегти свою фігуру стрункою. Оптимальна для її росту итемпература – 14-18 °С і короткий світловий день, не боїться заморозків до – 5 -7 °С. Важливо добре поливати руколу, інакше  вона почне гірчити. Зрізати лися можна вже через 25-30 днів після висівання.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *